Slik fungerer avhengighet

Har du noen gang virkelig ønsket deg noe? Hva med å ha ønsket deg den samme tingen om og om igjen? De fleste mennesker har en ting her i livet de virkelig ikke kan gi slipp på. Allikevel ser vi for eksempel ikke så veldig negativt på de som trener hver eneste dag, jobber fra soloppgang til solnedgang, og lignende. Noen form for avhengigheter tenker vi rett og slett at bare er sunt. Men så har vi de formene for avhengighet som ødelegger menneskekroppen, og til tider familielivet.

 

Blant de mest åpenbare, men samtidig skjulte, avhengighetene i samfunnet, så finner vi sukker. De færreste av oss hadde klart å redusere sukkerinntaket vårt uten abstinenser, og det er også derfor regjeringen har kjempet hardt for å få inn sukkeravgifter for å bedre helsa. For det er ofte slik at sukkeravhengighet selvfølgelig tilfører lite godt til helsen vår. Allikevel er det nok andre former for avhengighet som er enda verre, og da tenker vi først og fremst på rusmidler. Det er denne formen for avhengighet som Heimveg behandler i det daglige. 

 

Er du avhengig av rusen eller flukten fra livet?

Avhengighet kan være vanskelig å definere, da det tross alt er et punkt midt i mellom det å feste hver helg, og det å faktisk være avhengig av alkohol for eksempel. For andre rusmidler som narkotika, så kan også det samme sies om marijuana for eksempel. Her er det mange som hevder de ikke er avhengige, da det ikke er avhengighetsskapende stoffer i rusmiddelet. Allikevel er det ofte mange som blir avhengige av flukten fra livet, fremfor det faktiske rusmiddelet.

 

Slik er det som oftest også med rusmidler slik som heroin, kokain, amfetamin, og lignende hardere stoffer. Det er disse som virkelig skaper stor avhengighet blant folk, og en snakker ofte om at disse er verstingene fysisk sett. Samtidig er det verdt å observere at disse også gir den "beste" rusen for brukerne. Med dette menes det at disse gir rusmisbrukere en helt ny utvei fra livet de lever. Og dette illustrerer det som oftest er problemet med avhengighet til noe - det skal nemlig fylle et tomrom hos folk flest.

 

Avrus og fyll tomrommet med noe positivt

Heimveg vektlegger det å se mennesket i sin rusproblematikk og skreddersy best mulig vei videre. Det er derfor vi tilbyr tett oppfølging med ettervern. Avrusning er bare ett steg i prosessen, og selv om det er ufattelig vanskelig der og da, så er det faktisk det enkleste steget i prosessen. Problemet oppstår etter at pasienten er avruset og skal hjem. Hva skal da tomrommet etter rusen fylles med?

 

Det er her Heimveg vektlegger et ettervern som fokuserer på å fylle tomrommet med noe positivt og givende for pasienten. Familieliv, ny jobb, aktiviteter, trening, og kanskje til og med deltakelse i et religiøst samfunn kan være en utvei for mange. Det finnes flere veier til Rom, og Heimveg har god erfaring med å hjelpe personer å fylle tomrommet - som nok er det viktigste for avvenne avhengighet!

 

Les mer om behandlingen her

Tilbake til oversikt