5 tegn på at du er alkoholavhengig

Alkoholavhengighet er et stort problem blant mange mennesker i Norge. Allikevel er det ikke alle som er avhengige som ønsker å innse dette. Det er tross alt i noen tilfeller grå linjer, og en kan for eksempel ikke si at en person som drikker hver helg nødvendigvis er alkoholavhengig. Til gjengjeld finnes det enkelte tegn på avhengighet, og vi har her sett på 5 tegn på at en KAN være alkoholavhengig:

 

1. Du drikker deg full alene

Konsumering av alkohol alene er et sårt emne for mange. Vi snakker ikke her om å ta seg et glass vin eller en øl alene. I stedet er det snakk om det å regelrett drikke seg full helt alene. Alkohol var alltid ment til å være en del av festligheter der folk koste seg med drikken sammen med andre. Om du opplever å bli sittende alene på sene kvelder og drikke deg full gjentatte ganger, så er dette ett bruksmønster du bør se opp for. 

 

2. Du drikker midt i uken

Det å ta seg et glass vin til maten eller en øl er igjen helt vanlig, også midt i uken. Noen koser seg tross alt med alkoholholdig drikke på sommeren for eksempel. Når det er midt i en jobbuke, og en drikker uten at det er noe å feire overhodet, så bør en derimot være noe mer bekymret for seg selv. Det er fort gjort å finne en grunn til å drikke, men spør deg selv om dette er en reell grunn, eller om du fant den opp etter å ha begynt drikkingen for å føle deg bedre? og gi deg selv alibi for drikkingen midt i uken.

3. Du velger alkohol over barna

Det at alkoholikere velger alkohol over barna er muligens det aller såreste emnet som finnes der ute. Alkohol er virkelig tøft å avvenne seg med, og det beviser det faktum at noen faktisk dropper barnas fotballkamp, forestillinger, foreldremøter, og mer, kun for å få slukket tørsten sin etter alkohol. Er du i ferd med å etablere slike mønstere er tiden inne for å se nærmere på alkoholforbruket ditt.

 

4. Du får spørsmål om du er alkoholiker

Får du spørsmål av mennesker rundt deg om du er alkoholiker, så bør du virkelig gå i tenkeboksen rundt din konsumering. Selv om du ikke nødvendigvis er alkoholiker, så kan det være en god ide å bremse noe ned her, da det fort kan hende at du er i ferd med å faktisk bli det ved å overkonsumere. Om du gjentagende ganger over tid er blitt konfrontert med alkoholforbruket ditt, er det overveiende sansynlig at du har godt av å stille deg selv noen kritiske spørsmål vedrørende ditt alkohol forbruk.

 

5. Du blir assosiert med alkohol

I likhet med ovennevnte punkt, så er det mange som er i ferd med å bli alkoholikere som rett og slett bare er assosiert med alkohol. Dersom ditt navn kommer opp i en samtale andre har, eller om du snakker med noen, og emnet alkohol dukker opp med en gang, så er det på tide å se seg selv i speilet og spørre om det er dette man vil bli husket for. 

 

Aksepter diagnosen og søk hjelp

Dersom en eller flere av disse tegnene gjelder deg, eller gjerne en i nær relasjon til deg selv, så kan det være en ide å spørre om en samtale med en terapeut hos Heimveg. Det er ikke dermed sagt at du er alkoholiker, men samtalen kan være verdt det. Er du alkoholiker, så bør du uansett akseptere diagnosen og søke hjelp. 

 

Les mer om behandlingen her

Tilbake til oversikt